0

sdílení

Vypěstovat nejekologičtější rajčata uprostřed ničeho? Takto se to dá

Simona Hanzelová / 28. října 2016 / Tools a Produktivita

Věděl jsi, že cena za obyčejná jablka či rajčata je ve skutečnosti mnohem vyšší, než ta, kterou za ně zaplatíš v supermarketu nebo zelinářství? Tradiční zemědělství naše životní prostředí zatěžuje, protože spotřebovává enormní množství energie a vody, nemluvě o chemikáliích. Produkci ovoce a zeleniny ovlivňují i ​​výkyvy počasí a nemoci, které plody sužují, což se odráží na cenách ovoce a zeleniny. Současné zemědělské metody jsou pro naši planetu nevyhovující, a proto je čas na změnu.

 

Chceš-li vypěstovat ovoce a zeleninu obvyklým způsobem, potřebuješ především úrodnou půdu, hnojiva, herbicidy a pesticidy a samozřejmě vodu. Hodně vody. Revoluční Sundrop farma ale vypěstuje tuny čerstvého ovoce a zeleniny jen za pomoci slunce a mořské vody, a to i v oblastech, které jsou považovány za neúrodné. Právě toto naše rychle rostoucí populace potřebuje.

s1zdroj: nnimgt-a.akamaihd.net

Společnost Sundrop otevřela svou první farmu již v roce 2010 v jižní Austrálii. Pro tuto oblast je charakteristické nehostinné, suché a mimořádně horké prostředí bez zdrojů sladké vody. Na první pohled je zřejmé, že nejde o místo vhodné k pěstování. V Sundrop ale dokázali, že to možné je.

Vše, co k tomu potřebovali, byl volný prostor na vybudování skleníků. Pěstování na farmě se provádí pouze pomocí obnovitelných zdrojů – slunečních paprsků a mořské vody. Zatímco solární energii využívají na udržení teploty ve sklenících, mořskou vodu čerpají z nedalekého zálivu a následně ji zbavují soli pomocí moderního tepelného odsolovacího zařízení. Ovoce a zelenina jsou pěstovány hydroponicky.
s2zdroj: desalination.edu.au

Provoz na farmě tedy probíhá bez použití fosilních paliv, sladké vody a dokonce i bez půdy. Sundrop takto ročně ušetří až 26 000 tun oxidu uhličitého a tolik vody, kolik by se by se vešlo do 180 olympijských bazénů. Dalším pozitivem je, že produkce na farmě není ovlivňována vnějšími událostmi, jakými jsou například extrémní sucho či přívalové deště. Právě díky tomu dokáží dodávat cenově dostupné ovoce a zeleninu za stabilní ceny.

I když se ti to možná nezdá, metody Sundrop jsou opravdu účinné. Ročně takto vypěstují až 15% všech australských rajčat, která jsou na rozdíl od konkurence stoprocentně přírodní, nejsou geneticky modifikovaná a mají neodolatelnou chuť. Této průkopnické farmě se ve skutečnosti opravdu daří a je zisková.

s3zdroj: assets.inhabitat.com

Společnost Sundrop své metody neustále vylepšuje a investuje do dalšího výzkumu a do nových technologií. Jelikož tyto unikátní pěstitelské metody lze aplikovat kdekoliv, a to i na místech, které nemají dostatek přírodních zdrojů, jejich ambicí je rozšířit takové farmy i do oblastí, ve kterých není pěstování ovoce a zeleniny tradičním způsobem možné. Hlavní misí je především celému světu ukázat, že pěstování chutného ovoce a zeleniny může být dobré i pro lidi, i pro naši planetu.

zdroj článku:  inhabitat.com  zdroj titulní fotografie: koláž greenhousetechnology.international/ media.kkr.com
Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]