V tomto úžasném parku se ze všeho vyskáčeš v korunách stromů

Rudolf Nečas / 24. května 2017 / Zajímavosti

zdroj: studiodror.com

Klasické parky s obyčejnými houpačkami se mohou jít klouzat.

Představ si, že během své procházky lesem bys mohl prozkoumat skryté cestičky mezi korunami stromů, houpat se v hamace a skákat na obrovských trampolínách. Architektonické studio Dror představilo vizi nového městského parku pro tureckou metropoli Istanbul, v níž existuje málo zelených míst. Jeho cílem je „navrhnout milostný příběh mezi lidmi a přírodou.“ Jejich park má být protkán cestičkami a najdeš v něm několik houpaček, hamak a trampolín.

foto: studiodror.com

foto: studiodror.com

Design přeměňuje existující zelené místo umístěné přibližně 10 kilometrů severně od centra Istanbulu. Řešením bylo zachovat stávající lesní život a doplnit ho o nádherné a netradiční stavby, které lidem přinesou relax, ale i zábavu. Návštěvníci v parku najdou cestičky a místa k odpočinku, ale i několik překvapení. Park sestává z pěti hlavních zón, z nichž každá dokáže nabídnout něco jiného. V Loop zóně najdeš houpačky a hamaky zavěšené nad zemí, Pool ti zas nabídne obrovské bazény s míči inspirované tureckými trhy s kořením.

Chodník se vlní dále mezi stromy a dovede tě do zóny s názvem The Chords, kde dominují obrovské kulaté trampolíny. Cestička v The Grove, připomínající bludiště obklopená sochami, má podporovat dobrodružného ducha a objevování nového. „Fontána Čistoty“ má tvar kostky, a z každé její strany teče voda. Používá senzor a hydraulický píst pro otevření přístupu, díky čemuž do ní můžeš vejít, čímž se ocitneš v místnosti obklopený vodou.

foto: studiodror.com/studiodror.com

„Rozhodli jsme se vytvořit park, který prostřednictvím sítě podmínek pečujících o bezpodmínečnou lásku rozpouští úzkost a strach, které často provázejí neznámé prostředí. Představili jsme nejhlubší zážitek dodávaný nejjemnějším spojením; úsilí, které zachovává bujný les a každý strom na svém místě tak, jak to město chtělo,“ říkají architekti na své stránce.

foto: studiodror.com

zdroj: inhabitat.com

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]