Úžasný výsledek mezigenerační spolupráce architektů

Podle článku od Štěpána Moravčíka, Archinfo.sk, Autoři: Ing. arch. Lukáš Ehl, Ing. arch. Tomáš Koumar, Prof. Ing. akad. arch. Alena Šrámková / 29. května 2017 / Architektura

zdroj: Rudolf Skopec

Dílo profesorky Aleny Šrámkové a jejích mladých kolegů Lukáše Ehla a Tomáše Koumara. Dům se nesnaží zaujmout formálním experimentem nebo efektní „jinakostí“. Na pohled jednoduchá architektura vyniká promyšleným zasazením do terénu, proporcemi a důslednými detaily. Mezigenerační spolupráce přináší výborné výsledky.

Objekt stojí v kopci nad pravým břehem Vltavy, v blízkosti staré zahrádkářské kolonie na hranici chráněného území. Pozemek má nepravidelný lichoběžníkový tvar orientovaný podél ulice. Mírně se svažuje na severovýchod. Jihozápadní část zahrady tvoří terénní val vyvýšený o 4 až 6 m nad zbylou část parcely.

foto: Rudolf Skopec

Rodinný dům jednoduchého kvádrového tvaru je zčásti zapuštěný do terénu. Má jedno podzemní a dvě nadzemní podlaží. Dům svým architektonickým a dispozičním ztvárněním reaguje na výraznou plasticitu a převýšení terénu. Půdorys se stranami 15 a 6,75 m je orientován kolmo na ulici. Navzdory zastavěné ploše necelých 140 m2 jde o pohodlné a prostorné bydlení.

foto: Rudolf Skopec

Provoz domu je rozčleněn na tři výškové úrovně. V suterénu se nachází samostatná garsoniéra, technické zázemí a také garáž pro dva automobily. V garsonce se dá bydlet, ale stejně dobře může sloužit jako kancelář, studio nebo ateliér.

Do domu se vstupuje na úrovni prvního nadzemního podlaží – noční části domu. Nacházejí se zde tři pokoje se společným sociálním zařízením, přičemž z každé místnosti se dá vyjít přímo do zahrady.

Třetí – nejvyšší – podlaží nechává naplno rozvinout svůj společenský charakter. Otevřená dispozice s velkými prosklenými plochami propojuje obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Místnost plná světla je přímo propojena s jižní terasou a nabízí výhledy na tři světové strany.

Všechny úrovně domu jsou kromě schodiště propojeny i výtahem. Dům je bezbariérový, výškový rozdíl nebude překážkou ani v budoucnosti.

Objekt rodinného domu a garáže je navržen jako monolitická železobetonová konstrukce. Železobetonové konstrukce objektu a garáže jsou samostatné dilatační celky.

Dům je zasazen do zeleně, v zahradě najdeme minimum zpevněných ploch. Zahrada se vyznačuje jednoduchostí a přehledností, odpovídají charakteru domu. Zatravněná plocha přístupná z pokojů v přízemí je využívána jako pobytová terasa. Soukromý prostor chrání z jihozápadu vysoký zemní val. Exteriérové ​​úpravy vyžadují minimum údržby, stačí občas posekat trávník.

foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec

Obvodový plášť domu tvoří lícové cihly v přírodní barevnosti. Opěrné zdi a stěny garáže jsou z pohledového betonu. Okna, dveře a pevné prosklené části jsou vsazeny do černých hliníkových rámů. Stejnou barvu mají také garážová vrata, oplechování a ostatní kovové detaily. Většina prosklených ploch je opatřena vnějším stíněním.

foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec
foto: Rudolf Skopec

 

Podklady: Šrámková architekti , zdroj: archinfo.sk

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]