0

sdílení

Úžasná zelená škola ve francouzských horách

Miroslav Lukáč / 23. února 2017 / Zajímavosti

zdroj: inhabitat.com

Projekt, který vyžadoval úplnou demolici a následně znovuvybudování tohoto zeleného komplexu. Cílem architektů bylo postavit školu v co největší symbióze s přírodou. Vznikla z toho tato zelená škola, která může jít celému světu příkladem. Do takové školy bys určitě chodil s větší chutí, že?

 

Střední školu Jean Moulin ve městě Revin, ve Francii, postavili v travnatém kopci v roce 1960. Nicméně, v průběhu let se stará budova začala rozpadat kvůli zanedbání a nepříznivému počasí. Když se město rozhodlo poškozenou strukturu budovy zrekonstruovat, oslovili firmu Duncan Lewis Scape, která udržela školu úzce spjatou s přírodou prostřednictvím řadového odstupňování „lesních balkonů“.

zdroj: inhabitat.com

Úředníci byli otevření různým nápadům a podobám nové budovy, byli však pevně přesvědčeni, že chtějí zachovat silné propojení struktury budovy s okolním prostředím.

zdroj: inhabitat.com
zdroj: inhabitat.com

Stav budovy byl natolik špatný, že byly potřebné masivní zásahy a opravy, zejména pokud jde o azbest, který byl na původní stavbu použit.

zdroj: inhabitat.com
zdroj: inhabitat.com

Projekt začal demolicí.

zdroj: inhabitat.com

Škola je rozdělena do řad, které jsou tvořeny nízkopodlažními terasami postupně vystupujícími z přirozené typografie hory, pokryté hustou vegetací, vysokými stromy, keři a skalami. Komplex je postaven na horském základě, rozprostírá se na hřebeni s výhledem na řeku. Nejnižší část komplexu tvoří sportovní areál s běžeckou dráhou, inteligentní posilovnou a kryté basketbalové, volejbalové a tenisové plochy.

zdroj: inhabitat.com
zdroj: divisare.com

Učebny jsou umístěny pod terasami se zelenými „pásy“, a díky strategické orientaci a velkému množství oken mají spoustu denního světla, stejně jako krásný panoramatický výhled na zelené údolí.

zdroj: inhabitat.com
zdroj: divisare.com

Interiér školy také kopíruje přirozenou stráň kopce. Společenský prostor, La Place, je využíván během přestávek a na odpočinek. Podle architektů je tento návrh školy obdivuhodný nejen z hlediska prostoru, ale také z možnosti snadno monitorovat studenty.

zdroj: inhabitat.com
zdroj:  inhabitat.com
Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]