Tento zahradní dům zásobuje čerstvými potravinami už třetí generaci jedné rodiny

Timotej Vančo / 19. dubna 2017 / Architektura

zdroj: votrongnghia.com/projects

Mít možnost si na balkoně vypěstovat ovoce nebo zeleninu, a to nejen pro sebe, ale rovnou pro celou velkou rodinu, je k nezaplacení.

Vietnamská firma Vo Trong Nghia Architects už déle nepatří mezi nováčky v zahradní architektuře. Jejich novinka v podobě domu s názvem Bihn House dokáže vypěstovat dostatek potravin pro tři generace jedné velké rodiny. Architekti dostali jednoduchý úkol, měli navrhnout dům, ve kterém bude velké množství zeleně z každé oblasti. Odpověděli designem, ve kterém spojují nejen stromy a výsadbu, ale i velké zelené plochy pro rodiny, a to přímo uprostřed rušných částí obytných zón.

Foto: votrongnghia.com/projects

Betonový dům, který použili jako prototyp, je dostatečně velký pro tři generace jedné rodiny a nachází se v oblasti s velkou hustotou zalidnění v Ho Chi Minh City. Další fakt, který se zohledňoval při výběru takového domu, byla i skutečnost podobně používaných domů ve Vietnamu, kde je velké množství zeleně ničeno právě kvůli velkému množství obyvatel. Tento dům tedy propojuje rodinný prostor spolu s pocitem džungle uvnitř.

Foto: votrongnghia.com/projects

Domov je designově upraven jako vícepodlažní a zároveň se na každém patře nachází velké množství zeleně. Dají se tam najít zasazené ovocné stromy, ale i množství zeleninových rostlin. Velké posuvné skleněné dveře umožňují velký průnik světla do celého domu. Průhledné dveře také poskytují lepší komunikaci s členy rodiny. Dům plný rostlin kromě zkrášlení nabízí i lepší cirkulaci vzduchu nebo regulaci teploty.

Foto: votrongnghia.com/projects

Pro další snížení spotřeby energie jsou prostory jako koupelna, chodba a schodiště umístěné na západní straně domu. Takové umístění zabraňuje zbytečnému ohřívání domu a větrání během letních měsíců. Bydlet v takovém domě je určitě velmi příjemné, namísto chození do obchodu ti stačí přijít na balkon a odtrhnout si, co potřebuješ.

Zdroj článku: inhabitat.com

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]