0

sdílení

THAT House je ekologická stavba se skvělými prostory

Kristína Vavrová / 8. března 2017 / Architektura

zdroj: wikipedia.org/maynardarchitects.com

V Austrálii bojují proti zbytečně velkým domům moderní a funkční stavbou, která vyhrála již nejedno ocenění.

 

Austin Maynard Architects je společnost, která se zavázala zmenšit energetickou a ekologickou stopu, kterou aktuálně zanechávají majitelé velkých domů. Náklady na bydlení Australanů jsou totiž zbytečně přehnané, jejich zvyk bydlet ve velkých domech vyžaduje více topení i klimatizace, a také zvyšuje potřebu jezdit autem při dojíždění za prací. Prostory THAT House, které jsou akorát tak na bydlení, jsou kompenzovány obrovskými okny a různými smart technologiemi a designem, takže majitelé o pohodlí rozhodně nepřijdou.

zdroj: maynardarchitects.com
Dům je středně velký a má rozlohu 255 metrů čtverečních (asi polovina toho, co je v zemi standard), čímž bojuje proti přílišnému roztahování se předměstí. Budoucí majitelé se však nemusí strachovat, že dům nebude poskytovat dost místa nebo že bude vynechán element, který později bude zapotřebí. To je totiž jedním z rozhodujících faktorů pro Australany při výběru bydlení. Austin Maynard Architects tvrdí, že i při menší rozloze lze dům navrhnout tak, aby obsahoval všechno, co je potřeba a kvalita zůstala stejná. Přitom všem se architekti drželi hlavně lokálních materiálů, které také snižují náklady a dopad na prostředí.
zdroj: maynardarchitects.com

Uvnitř se nacházejí dvě podlaží a zvenku dům vypadá jako dva velké kvádry postavené na sobě. Přízemí, které má být společným prostorem, je rozděleno do funkčních místností spojených společnou chodbou. V prvním patře se nachází hlavní ložnice a další dva pokoje. Všude jsou zasazena velká okna, která opticky dům zvětšují a nabízejí výhled do zahrady. Přitom jsou i funkční a mají zdvojená skla k prevenci úniku tepla. Samozřejmě nechybí rolety, které zajišťují soukromí.

zdroj: maynardarchitects.com

THAT House je pasivně větraný a na bílé ploché střeše se vyjímají solární panely, které minimalizují náklady na topení. Veškerá voda, která na střechu dopadne, je sbíraná a stéká do podzemní nádrže. Následně se využívá buď na splachování toalety nebo na zavlažování.

zdroj: maynardarchitects.com

Přestože je dům dostačující pro pohodlné a moderní bydlení, až časem se uvidí, zda snaha architektů zaujme domácí. Ve světě, kde je třeba snižovat dopad lidí na planetu, mu budeme držet palce.

Zdroj: inhabitat.com
Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]