0

sdílení

Rekonstrukce bytu v Praze dala bytu moderní nádech a podmanivou koupelnu

Článek podle Štefana Moravčíka, Archinfo.sk, Autoři: Mga. Pavel Nový, Mga. Vít Svoboda, Spolupráce: Ing. arch. Barbara Zedková / 3. prosince 2016 / Z Česka

Interiér bytu v pražském činžovním domě z 19. století. Architektonické řešení vychází z potřeb mladého páru.

 

Trojtraktový byt o rozloze 52 metrů čtverečních vynikal zachovanými původními prvky jako jsou kliky či výplně oken. Byt však již svou dispozicí a dosluhujícím technickým zařízením nevyhovoval investorům – mladému páru. Hlavní nevýhodou bylo umístění malé kuchyně v přímé návaznosti na ložnici, z čehož vyplynulo i zadání pro architekty -změnit dispozici bytu a vytvořit více úložného prostoru.

Do bytu vstupujeme přes halu situovanou ve středním traktu, do které přibyly systematicky umístěné vestavěné skříně, botník a šatna. Světlo z led pásů, umístěných na stropě, se odráží od zrcadel, za nimiž jsou ukryty úložné prostory. Díky tomu původně tmavá místnost působí mnohem větším dojmem.

dispozice bytu

Obytná místnost s okny, která je orientována do ulice, v sobě spojuje dvě funkce, oddělené vizuální rozdílnými materiály – kuchyň a světlý prostor obývací části. Kuchyně je ukryta ve vestavěném nábytku a přirozeně přechází do obytné části, která se odlišuje přírodní barvou překližky. I zde architekti kladli důraz na praktické detaily jako je LED osvětlení zabudované do skříněk nad gaučem.

Koupelna byla zvětšena spojením s původně samostatnou toaletou a díky výraznému geometrickému černo-bílému obkladu získala současný charakter. Část prostoru bývalého WC posloužila navíc jako technická místnost. Ložnice orientována do vnitrobloku umožnila svým vysokým stropem vytvořit komfortní patro na spaní, pod kterým se nachází prostorný šatník. Součástí šatníku jsou i pohodlné schody. Zbylý prostor je využíván jako pracovna.

Celým bytem prochází jednotná desková dubová podlaha a přírodní textura dřeva je doplněna převážně bílou barvou, která celý prostor opticky zvětšuje. Důraz byl kladen na dostatek úložných prostor, řešených vestavěným nábytkem. Ten byl navržen z březové překližky a bílého laminátu.

Díky důrazu na funkčnost a jednoduchost se architektům podařilo vytvořit klientům nečekaně komfortní místo na bydlení, atmosférou připomínající rozměrné činžovní byty z předminulého století.

Podklady: 0,5 Studio , zdroj: archinfo.s k, zdroj titulní fotografie: archinfo.sk/Peter Fabo, zdrof fotografií: Peter Fabo
Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]