0

sdílení

Norská rodina žije v chatce uvnitř solární kopule

Simona Hanzelová / 4. ledna 2017 / Zajímavosti

zdroj: inhabitat.com

Tento udržitelný domek zasazený v lůně nehostinné severské přírody už tři roky chrání rodinu Hjertefølger před okolním světem.

 

Život uvnitř polárního kruhu není jednoduchý. To však neplatí pro Benjamina a Ingrid Hjertefølger, kteří začali před čtyřmi lety pracovat na stavbě třípatrové chatky zabalené v solární kopuli.

Tento ekologický dům se nachází na ostrově Sandhornøya v severním Norsku a byl navržen tak, aby zajistil udržitelné bydlení šestičlenné rodiny navzdory náročným klimatickým podmínkám. Rodina Hjertefølger, která v domě žije už tři roky, v něm dokonce vypěstuje většinu své potravy.

nature-house-norway-889x575zdroj: assets.inhabitat.com

Dům funguje tak, jak jsme původně plánovali. Náš dům milujeme, protože má duši a je velmi osobní. Tak, jak rostl dům, jsme rostli i my. Celý proces výstavby nás změnil, posílil,“ řekla Ingrid Hjertefølger.

nature-house-dome-889x668zdroj: assets.inhabitat.com

Rodina musela při plánování svého domu počítat a extrémními teplotami a silným větrem. Díky designu domu může rodina uvnitř prosklené kopule pěstovat plodiny o pět měsíců déle, než by to bylo možné venku. Pěstují tam například jablka, třešně, švestky, meruňky, kiwi, hrozny, okurky, rajčata, různé bylinky, či dokonce melouny.

nature-house-garden-889x465zdroj: assets.inhabitat.com

Pěstování ovoce a zeleniny však není to jediné, co dělá tento dům udržitelným. Rodina se snaží používat pouze čisté a bio výrobky, aby prostředí domu či potraviny nebyly zdravotně závadné. Své využití má i odpadní voda – používají ji na hnojení a zalévání rostlin. Díky skleněné kupoli, která chrání domek před všemi povětrnostními vlivy, není třeba domeček již více malovat či jinak udržovat jeho vnější povrch, protože se vlivem počasí neopotřebovává.

nature-house-interiér-889x592zdroj: assets.inhabitat.com

Dům je samozřejmě možné vylepšit, ale rodina je s jeho designem spokojená. „Pokud bychom ho měli postavit znovu, asi bychom dali na skleník dvojité sklo, abychom mohli mít tropickou zahradu. Ale je to trochu nereálné, protože by to bylo velmi drahé řešení, „prozradila Ingrid.

nature-house-winter-889x424zdroj: assets.inhabitat.com

Pocit, který máme, když vcházíme do tohoto domu je naprosto jedinečný, protože jeho atmosféra je unikátní. Dům je až neuvěřitelné klidný, to ticho je doslova slyšet. Těžko se to vysvětluje, ale bylo by nemožné mít takový jistý pocit z domu, který má rohy a rovné stěny,“ uzavírá rodina.

Zdroj článku: inhabitat.com  
Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]