0

sdílení

Káva je podle expertů zdravá. Má to ale jeden háček.

Ivana Lövingerová / 1. ledna 2017 / Tools a Produktivita

zdroj: napoleonfour.com/freshbrewedlife, via hllandrad

Experti ze Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrdili, že káva může pomoci v prevenci proti některým druhům rakoviny, jako například rakovina jater a dělohy. Zjistili také, že zdraví prospěšné je i pití bezkofeinové kávy, protože mezi kofeinem a těmito protinádorovými vlastnostmi kávy není žádná souvislost.

 

Je tu však důležitý aspekt, který může zvýšit riziko jistého typu rakoviny, a tím je pití vařící kávy (a také čaje), které může způsobit poškození sliznice v krku, což může vést až k rakovině jícnu. Takže pokud necháš nápoj minutu, dvě vychladnout, snížíš riziko této zákeřné nemoci.

Kaffeeform-by-Julian-Lechner-leadimg: http://inhabitat.com/

Evropané a Američané jsou zvyklí pít zalévané nápoje při nižší teplotě, než lidé v jiných částech světa. Například v Jižní Americe pijí typický nápoj mate z kovových hrnků přes kovové brčko, což udělá nápoj ještě více teplý. Způsobuje to poškození krku, takže brčku by ses při pití teplé kávy měl vyhýbat.

Pro milovníky kávy je vhodné teplou kávu občas vyměnit za ledovou, která lépe působí na žaludek.
Nemusíš se obávat, ani když piješ 5 šálků kávy denně. Podle expertů tato průměrná dávka kávy může snížit riziko chronických onemocnění. Takže, pokud jsi příště půjdeš po další šálek kávy, měj na mysli, že ji nesmíš pít příliš horkou.

 

Zdroj: Vedelisteze.sk
Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]