0

sdílení

Jordi’s čokolády sladí život s mezinárodním úspěchem

/ 9. února 2017 / Business

zdroj: Archív Jordi's

“Víš, že český národ byl za První republiky čokoládovou velmocí a přitom jsem pár let dozadu měl pocit, že Česká republika je místem nepolíbeným kvalitní čokoládou,” začíná své vyprávění Jiří Stejskal, jeden ze tří společníků značky Jordi’s Chocolate.

Jirkova čokoláda (Jordi ve staré katalánštině znamená Jirka), jak sami majitelé Jordi’s přezdívají, je dnes už zavedená firma s aktuálně 24 různými druhy čokolády a občasnými limitovanými edicemi. První, která v ČR začala vyrábět čokoládu tzv. od bobu k tabulce (bean to bar). Pojďme se prokousat čtverečky čajové řady anebo kousky vyrobenými z kozího mléka.

Od nedůvěry po světová ocenění

Psal se rok 2010, když Jiří dává výpověď, ale svět gastronomie a svět poctivé ruční práce opustit nechce. Na rozjezd vlastní restaurace nebyly finance, ale záhy objevuje, že svět čokolád je chuťově stejně rozmanitý jako svět vína. “Není to o příchutích. Rádi vyrábíme jednodruhové čokolády. A tam je to právě jako s vínem. Jde o zemi, kde vyrostly boby. O půdu, nadmořskou výšku. Odrůdu kakaovníku. ” popisuje Jiří rozdíl v nabídce a k celkovému přístupu výroby čokolád v Jordi’s.

12Foto: archív Jordi’s Chocolate

I přes nedůvěru ve svém okolí nalézá kolegu a podporu ve svém kamarádovi Lukáši Koudelkovi. S investicí od Romana Gryma se v roce 2012 dostává na svět první tabulka čokolády. Dnes už je ve firmě 13 zaměstnanců včetně Jiřího, Lukáše a třetího společníka Janka Jaroše.

Ovšem o úspěchu čokolád mnohem více než obrat a rostoucí počet zaměstnanců svědčí řada ocenění od nejprestižnější soutěže čokolád Academy of Chocolate. Jedná se o soutěž pouze pro výrobce bean to bar čokolád, která klade důraz na kvalitu a objektivnost. Porota je složená ze špičkových odborníků a zaslané vzorky musí být bez loga a obalů. Jednoduše neidentifikovatelné, aby vyhrála poctivá práce výrobce a chuť nejkvalitnějších bobů.

Firma Jordi’s Chocolate je vůbec prvním českým reprezentantem na této mezinárodní soutěži a za čtyři roky působnosti sesbírali hned 6 ocenění. Čtyři bronzové medaile a Vietnam 75% a Cocoa nibs mléčná 45% se dočkaly dokonce stříbrné medaile.

Receptura s čajem, kozím mlékem ale i limitky

“Lidé si často myslí, že chilli, pepř a sůl jsou netradiční chutě. Ale naopak, jsou to ty nejstarší chutě, co tu byly i před 3000 lety.” V Jordi’s jdou jinou cestou. Mezi jejich 24 druhy tabulek nehledejte exotiku, ale netradiční recepturu s využitím jiného než kravského mléka. Vyrábí čokolády postavené na bobech z Kolumbie a Madagaskaru, ale v některých druzích je kravské mléko v původní receptuře nahrazeno kozím nebo ovčím.

Značka se dále pyšní čajovou řadou – Earl Grey, Darjeeling a Matcha. Majitelé za pomocí zkušeného čajaře vybírají jen ty nejkvalitnější odrůdy čaje. Jelikož tmavá čokoláda přebíjí chuť čaje, je celá čajová kolekce kombinovaná s bílou čokoládou.

19Foto: archív Jordi’s Chocolate

Na jakou novinku se můžou milovníci sladké pochoutky těšit nyní? V rámci limitek (označení limitovaných edic majiteli Jordi’s) se na pultech i e-shopu objeví tajemné Porchuno. Míchaná kombinace bobů hlavně z odrůd Porcelana ve Venezuale a Chuno z Nicaragui. Dlouho neotálej, neboť limitek jde ven vždy jen okolo 1000 kusů.

Česká čokoláda expanduje

Ačkoliv se jedná o ryze českou společnost, která u nás prodává na asi 150 místech, narazit na ni lze i v zahraničí. Například ve Francii, Německu, Holandsku, ale i čokoládové velmoci Švýcarsku a Belgii. V České republice se prodává ve specializovaných obchodech, u farmářů, v kavárnách a také vinotékách.

Z úcty k vlastním průkopnickým začátkům ve svém e-shopu Jordi’s podporují i některé zahraniční značky. Objednat tak lze vysoce kvalitní francouzskou čokoládu Bonnat nebo zajímavou italskou značku Amedei. Vlastní domácí značku však snadno odlišíte dle osobitých a vlastnoručně navržených obalů.

1Foto: archív Jordi’s Chocolate

 

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]