Jitka Adamová: Můj raw stůl rozhodně není fádní, překypuje barvami i vůněmi

Hana Šormová / 27. března 2017 / Business

zdroj: archív: Jitka Adamová

Jaký je životní styl vitariánů a může být stůl s raw potravinami chutný a zajímavý, tak to nás zajímalo, když jsme zpovídali Jitku Adamovou. Sama je autorkou knížky, kde zužitkovala kurzy i recepty až z daleké exotiky. O jakou zem se jedná vám prozradíme až v samotném textu rozhovoru.

Jitko, tys vydala knihu Raw pro zdraví a krásu – kuchařka Jitky Adamové. Prozraď čtenářům, co se mohou v knize dozvědět.

Kniha je určena všem, kdo se chtějí naučit životnímu stylu vitariánství, nebo-li raw food, jak je uvedeno  v názvu knihy. V obsáhlé teoretické části se čtenář dozví nejen o historii raw, ale také o všem, co je třeba udělat, co změnit, jak postupovat, na co si dát pozor, čeho se nebát, co nakupovat, jak nakupovat, jak vybavit kuchyň atd.

Je to prostě takový ucelený návod jak na to, různé tipy, rady, vychytávky, časté dotazy začínajích, jednoduché ukázky jídelníčků… A samozřejmě také část receptů, které doprovázejí krásné fotografie.

 

Proč zrovna raw stravování? Zkusila si i jiné životní styly, jako například vegetariánství, veganství nebo paleo stravování?

Začínala jsem již v pubertě vegetariánstvím. Postupně jsem vyzkoušela makrobiotiku, která mě záhy přivedla k veganství, a pak zbýval už jen krůček k tomu, abych si zjednodušila život a přestala vařit :-). To neznamená, že v kuchyni netrávím čas, jen nepoužívám oheň a nezpracovávám suroviny tepelně. A také to neznamená, že je můj stůl chudý a fádní. Právě naopak, překypuje barevností, gurmánskými chutěmi a navíc se cítím velmi dobře.

Foto: FB Jitky Adamové

 

To zní dobře. Jaký je ale ohlas Čechů na raw stravování? Mají o něm povědomí? Nebo jsme stále konzervativní v nových životních stylech?

Je zde stále spousta konzervativních názorů co se týče stravování a spousta lidí zůstává v kuchyni u oblíbených českých tradic. Zároveň ale pozoruji velký boom v oblasti veganství a raw food. Spousta mladých lidí bere zodpovědnost za svůj život nejen k sobě, ale i k Zemi, kde žijeme. A to právě i v rámci stravování.

Dokonce i starší populace si začíná uvědomovat, že jak bude živit své tělo, tak to se jim odmění v podobě dobrého zdraví, vitality, energie a mladšího vzhledu. Stále používám svůj oblíbený slogan: “Tak, jak je naše tělo krásné uvnitř, tak je krásné i navenek.”

foto: archív Jitky Adamové

 

Já na tebe ještě prozradím, že recepty ses vydala posbírat až na indonéský ostrov Bali. Odkud vzešel nápad vydat se zrovna tam? Je snad Bali typické pro raw stravování?

Když jsem na internetu hledala před lety, co to vlastně termín  “raw” v kuchyni  znamená, našla jsem právě na Bali spoustu kurzů na toto téma. Protože miluji cestování a poznávání jiných kultur a kuchyně, bylo hned rozhodnuto. A rozhodně nelituji. Můj téměř dvouměsíční pobyt na Bali byl pro mě přínosem nejen v raw food oblasti, ale i osobně.

 

Jak vlastně probíhal tvůj pobyt na Bali? Měla jsi zde teda nějaké kurzy?

Navštívila jsem zde několik kurzů přímo v restauracích, kde se majitelé a chef odborníci věnují zájemcům o raw food životní styl. Kurzy byly přínosným a nezapomenutelným gurmánským zážitkem.

Foto: FB Jitky Adamové

 

To ale nebyla tvá jediná velká zahraniční cesta, navíc ještě s malým tehdy pětiletým synem. Ty hodně využíváš možnosti služby workaway. Přibliž čtenářům, co se jedná a kam ses díky ní podívala.

I můj syn, dnes již desetiletý, miluje cestování a s tím spojená dobrodružství. Systém workaway je o databázi hostitelů, kteří hledají přátelé z celého světa k pomoci ve své rodině, ve svém domě. Může se jednat o výpomoc v kuchyni, na stavbě, s péčí o domácnost a děti, zvířátka, výuka cizích jazyků a mnoho dalších oborů. Já jsem si vždy našla rodinu, která chtěla jak jinak – pomoc v domácnosti a hlavně v kuchyni. Za tuto pomoc jsme měli vždy ubytování a jídlo zdarma, někdy i samotné letenky. Poznala jsem tak mnoho nových přátel z celého světa, nových míst a spoustu nezapomenutelných okamžiků.

 

Zpět k tvému oboru. Vydala jsi knihu s recepty. Nemáš i své kurzy, kde bys učila zájemce, jak si chutně něco podle ní připravit?

V současné době připravuji svůj projekt v rámci raw food, chci pořádat konzultace pro jednotlivce i kurzy pro skupiny. Ráda bych propagovala vitariánství v širším měřítků.

Možná se mi podaří mít na trhu svou značku raw produktů, které mým přátelům vždy chutnají, ať již jde o raw pomazánky či sladkosti. Nebo možná své raw bistro? To vše je však  záležitost financí, nebo možná osudu? :)

JitkaDortFoto: archív Jitky Adamové

 

Plánuješ ve svém podnikání nějaké novinky pro letošní rok 2017? Nevydáš další knihu?

Zvažuji další knihu. Téma zatím neprozradím, jen že to bude opět raw food. Tvořím také své webové stránky, které by měly inspirovat všechny, kdo mají o téma živé stravy zájem. Bude to Raw food and travel blog.

 

Na závěr bych se ráda zeptala, zda-li máš nějaký oblíbený recept, který nikdy nechybí při posezení s kamarády?

Při posezení s přáteli vždy servíruji humor, smích, pohodu a radost. A když je k tomu spousta ovoce, šťáv či zeleninových dobrot, je to naprostá pohoda! :)

Foto: Fb Jitky Adamové

Jitko, jménem celé redakce Startitup.cz ti děkuji za rozhovor a přeji hodně zajímavých chutí v receptech.

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]