Francouzská vesnice žije pouze z potravin, které si sama vypěstuje

Lukáš Dubovský / 23. května 2017 / Eko

zdroj: best-of-upper-rhine.com

V dnešním propojeném světě je normální, že v České republice snídáme sýr z Holandska s rajčetem ze Španělska a jako dezert si dáme banán z Afriky. Člověk, který se nezamyslí, by si možná řekl: „Luxus!“ (Smutný) Opak je pravdou. Masově pěstované potraviny jsou nekvalitní, plné chemikálií a jejich cena je tak nízká, že obyvatelům menších měst a vesnic přestalo dávat smysl živit se prodejem vlastních plodin. Potom však přijde vesnice, která si vystačí s potravinami, které si sama vypěstuje a dokáže odříznout svět. Místní obyvatelstvo žije především z plodin vypěstovaných na 40 hektarech místní půdy. Všem by nám prospělo, kdyby takových komunit bylo více. Ze zdravotního, společenského i ekonomického hlediska.

Mluvíme o obci Ungersheim, která má 2200 obyvatel a leží v oblasti Horní Rýn asi 20 kilometrů od města Mulhouse. Každé páteční ráno se na náměstí před radnicí se svým zbožím rozloží zelinářská farma působící v obci od roku 2012.

Cílem Ungersheimu je zajistit potravinovou soběstačnost obce a vytvořit místní produkci „od zrna po talíř“, tedy nabízet obyvatelům lokální potraviny. Dnes se potraviny, které jíme, dovážejí stovky a někdy i tisíce kilometrů, většinou kamiony.

„V případě krize, zejména ropné, bychom se mohli vzápětí ocitnout v bezvýchodné situaci. Jsme obklopeni stovkou hektarů zemědělské půdy, která je ale vyhrazená pro pěstování monokultury, jakou je obilí nebo kukuřice, a i to je určeno na export,“ říká starosta obce Jean-Claude Mensch.

marche-freiburg-14

foto: jds.fr

Obecní rada se rozhodla s tímto paradoxem skoncovat a v roce 2012 začala využívat část ze 40 hektarů zemědělské půdy, která jí náleží, aby přispěla k výživě obyvatelstva. Založila biozelinářství Jardins du trèfle rouge (Zahrady červeného jetele), které zaměstnává 25 osob. Toto zelinářství nyní produkuje asi 30 tun sezónní zeleniny ročně. Své výrobky nenabízí pouze na pátečních trzích, ale týdně připravuje 150 košíků zeleniny, které prodává domácnostem a obcím v okolí. Denně také dodávají potraviny místní školy.

Obec se již v roce 2009 rozhodla podávat školákům stoprocentní biostravu a dnes si přeje, aby jejich jídlo bylo vyrobeno na místě, a aby pocházelo z místních potravin. Nová bio kuchyň, která funguje od jara 2014, připravuje 500 jídel denně a zásobuje školní jídelnu v obci, ale i školy v okolí. „To proto, abychom zajistili ekonomickou rovnováhu,“ cituje deník Le Monde starostu Mensche.

„Pracujeme se dvěma koňmi, nepoužíváme na hnojení žádnou chemii, jen organický materiál pocházející z obce. A zavlažování, které brzy uvedeme do provozu, bude fungovat na základě solární energie,“ vysvětluje mladý farmář Jean-Sébastien Cuisnier. Obec také plánuje, že nabídne dobrovolníkům práci při sklizni výměnou za zeleninu a ovoce za nízkou cenu.

Tyto iniciativy obce přijímají její obyvatelé většinou kladně. „Dobrým argumentem jsou kvalita a čerstvost potravin,“ ujišťuje Lucile Zwingelsteinová, která připravuje zeleninové koše. „Dnes lidé chtějí zdravé produkty,“ potvrzuje obyvatelka obce Valérie Stoesserová. A na nákup zeleniny nemusí jezdit automobilem. To je zajímavé zejména pro mnohé staré lidi, kteří si mohou koupit čerstvou zeleninu v obci.

Aby obec povzbudila obyvatele ke konzumaci místních potravin, zavedla loni v červenci místní měnu nazvanou radis. Platba v ní umožňuje využívat nižších cen.

 

Zdroj: vedelisteze.sk

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]