Dům pod ořechem dodá množství tvůrčí energie každému kreativci

dle článku od Štefana Moravčíka, Archinfo.sk, Autoři: Mgr. art. Bjørn Kierulf, Ing. arch. Petra Trokanová / 4. května 2017 / Architektura

zdroj: Bohumil Šálek

Ekologické bydlení, které zachovává venkovský charakter.

Téměř sto let starý dům ve staré části obce Kittsee s krásnou zahradou se mladá rodina rozhodla přestavět na komfortní bydlení. Jejich záměrem bylo starý dům v co největší míře zachovat a rozšířit směrem do zahrady, protože prostorově nepostačoval. To vše s ambicí vytvořit energeticky efektivní bydlení, které je šetrné k životnímu prostředí.

Foto: Bohumil Šálek

Dům se rozšířil o jednopodlažní část s půdorysem ve tvaru „L“. Vznikl tak nový obytný prostor rozšířený o dvůr a terasu pod ořechem. Na severovýchodě je prostor vymezený starým domem se sedlovou střechou, na severozápadě dřevěnou přístavbou.

situace
situace

Stavební práce na domě začaly až po nastěhování české rodiny. Ve druhé polovině roku 2014 byla zrealizována přístavba nového křídla. Tato část využívá principy pasivního domu. Velké prosklené plochy orientované na jih přispívají k tepelným ziskům. Obvodové stěny jsou výborně zaizolované, na transparentních konstrukcích byly použity kvalitní izolační trojskla a hliníkové rámy. Stavba je založena na 20 centimetrech extrudovaného polystyrenu. Ke zlepšení tepelně technických parametrů a celkové klimatu přispívá i extenzívní zelená střecha. Po dokončení nové části se majitelé ze starého domu přestěhovali do otevřeného obytného prostoru v přístavbě. Původní část domu prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Majitelé chtěli zlepšit teplotechnické parametry domu a zachovat původní uliční fasádu. Izolovaná byla spodní stavba, stěny i strop.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

V původní části domu se nachází noční část. Převážnou část prostoru zabírají dětské pokoje a ložnice s okny situovanými do ulice. Ze vstupní haly je dále přístupná koupelna a technická místnost v suterénu. V přístavbě, která se svým prosklením otevírá do zahrady, je pak denní – společenská část domu. Velký pobytový prostor spojuje obývací pokoj, jídelna a kuchyň. Na tuto místnost navazuje hygiena. Krytá dřevěná terasa spojuje vstup s přístřešky pro auta.

Foto: Bohumil Šálek

Fasáda byla barevně sjednocená. Technické řešení umožnilo zachovat původní stavební detaily, které nyní působí plastičtější. Z uličního pohledu zůstává přístavba ukrytá.

Foto: Bohumil Šálek

Nová dřevostavba sází na čistou estetiku rastru podélného laťování. Toto členění zvýrazňuje horizontalitu přístavby. Jako materiál je použito masivní dřevo.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

Hlavní devizou interiéru je dostatek světla a výhled do zahrady. Dubové parkety a stropní obklad z bílé jedle navzájem ladí. Přírodní dřevo je doplněno bílými stěnami a nábytkem.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

 zdroj: archinfo.sk

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]