Dům je obrazem architekta. Od tohoto neodtrhneš zrak

dle článku od Štěpána Moravčíka, Archinfo.sk, Autoři: Ing.arch. Maroš Fečík, Ing. arch. Miriam Fečíková / 25. dubna 2017 / Architektura

zdroj: Maroš a Miriam Fečíkovi

Jednoduché bílé linie v kombinaci s betonem, sklem a dřevem jsou velmi přesvědčivé. A zároveň příjemným místem na bydlení.

Výrazné linie, jednoduché plochy a objemy, čitelný koncept, logická dispozice umožňují, abychom mnoho nepsali, ale spíše si nechali prostor na vizuální vnímání této pěkné stavby.

Autory projektu jsou Maroš a Miriam Fečíkovi, Plusminusarchitekti

Půdorys přízemí
Půdorys přízemí
půdorys patra
Půdorys patra

Dům je navržen pro čtyřčlennou rodinu (dva rodiče a dvě děti). Má čtyři ložnice (rodičovská, dvě dětské a hosty), tři koupelny, garáž pro dvě auta, dostatek vnitřních i vnějších úložných prostor. Kuchyň, jídelna a obývací pokoj jsou v navazující „štíhlé“ části půdorysu ve tvaru písmene „L“.

Hlavní obytný prostor je řešen čistě, funkčně, elementárně. Není však sterilní, odcizený. Naopak, poctivé přiznání použitých materiálů od high-tech lesklých povrchů kuchyňské linky přes masivní dřevo podlahy až po surový pohledový beton stropů a části stěn, spolu s doplňky a zařízením tvoří velmi příjemnou směs a kombinaci, která je zajímavá a lidská.

Optické propojení interiéru s vnějšími plochami pozemku je výborné. Můžeme bezprostředně vnímat denní cykly, atmosféru, počasí, necítíme se izolovaní, zavření, odříznutí od světa.

Světlo do interiéru vchází i svrchu a takto ještě více prosvětluje a odlehčuje prostor.

 

Precizně navržená kuchyně je laboratoří pro přípravu pokrmů. Hladké hygienické povrchy se snadno udržují. Koncept „technologické stěny“, kde jsou ukryty všechny zásoby a zařízení, které právě nepotřebuji k aktuální činnosti, mimořádně pomáhá k organizaci a „pořádku na pracovišti“.

Z patra je nádherný výhled na dvůr s bazénem a exteriérovým přístřeškem.

Tato venkovní odpočinková část, přímo navazující na hlavní obytný prostor, je řešena čistě, velkoryse a se vkusem.

Při návrhu noční části, hygieny i komunikačních prostor uvnitř dispozice architekti nezůstali nic dlužni své pověsti.

Potěší i pohled na řešení detailů. Vznikají přesvědčivá řešení ploch, které se dynamicky otevírají nebo zavírají podle potřeby. Právě taková „jednoduchá“ řešení nejsou jednoduchá a vyžadují smysl pro detail i náročnou přípravu s dlouhodobým výhledem dopředu …

Autory projektu jsou Maroš a Miriam Fečíkovi Plusminusarchitekti, zdroj: archinfo.sk

Přidat komentář (0)
[display_facebook_embed_rotate]